Koelkast koken

Gepubliceerd op 29 februari 2020 om 12:06

Het geven van kookworkshops in mijn Kookkamer Kokkerelly leidt regelmatig tot restanten van ingrediënten. Sommige ingrediënten zijn lang houdbaar maar de meeste voedingsmiddelen houden een deel van de koeling bezet en hebben een beperkte houdbaarheid.

Mijn oplossing hiervoor is: ‘koelkast koken’. Omdat ik bij de kookworkshops zoveel mogelijk verse groenten en kruiden gebruik, is de meest voordehand liggende oplossing een vers soepje te maken. Je kunt zelf variëren met verschillende groenten en kruiden. Afgelopen weekend had ik restanten van wortelen, bloemkool en bleekselderij, wat al een heerlijke basis is voor een verse groentesoep. Ik snijd dit dan in kleine stukjes en bak de gesneden groenten in de soeppan met een scheutje olijfolie even aan. Dit verrijkt de smaak van de groenten en zorgt ervoor dat de groenten minder lang gekookt hoeven te worden. In mijn voorraadkast heb ik altijd wel een potje fond staan, waarmee ik de bouillon maak. Van een Franse kookworkshop had ik nog flink wat verse dragon over die een heerlijke lichte anijssmaak aan de soep geeft. Belangrijk hierbij is dat je deze pas op het laatst toevoegt zodat het wel de smaak af kan geven maar nog mooi groen blijft.  Een kwartier later zat ik lekker aan deze versbereide soep van restanten uit de koelkast en …. bovendien weer een extra portie dagelijkse groenten.